Múzeumpedagógia

A Latinovits Zoltán Emlékkiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásaink az általános iskola 5. osztályától az érettségiig kínál az iskolán kívüli tanulást segítő ismeretterjesztő programokat.

A nem hétköznapi keretek közt, a tanórainál sokkal hitelesebb környezetben, nem a szokványos órai módszerekkel, információs közegben történő komplex ismeretszerzés és értékközvetítés a célunk.

Latinovits Zoltán életútja és művésze kulturálisan egyértelmű- és sokak számára befogadható tartalmakat hordoz. Latinovits tolmácsolásában számos, a magyar irodalom jeles alakjának művészete is új pedagógiai olvasatot kaphat, melynek elsődleges célközönsége az iskolai közösségek. De hisszük, hogy Radnóti Miklós, Nagy László, Szabó Lőrinc, József Attila, Karinthy Frigyes, Várnai Zseni, Juhász Gyula, Kosztolányi Dezső, Petőfi Sándor vagy Ady Endre verseinek előadójaként Latinovits „örök” marad, életműve minden magyar ember számára hordoz mondanivalót.

Ugyanezen gondolatok mentén fordulunk a klasszikus filmekben vállalt szerepek felé is, melyek közül jó néhány illeszkedik a kötelező és ajánlott olvasmányok (Az aranyember, a Pacsirta, A dunai hajós, Bánk-Bán, Egri csillagok, stb.) soraiba is. Az elmúlt 40 év filmalkotásai közt a játékfilmekben és drámákban vállalt Latinovits szerepek jelentősége homályosulni látszik, így különösen nagy hangsúlyt kell fektetnünk ezen alkotások elérhetőségére is. Programunkban a Szindbád, az Isten hozta őrnagy úr, vagy az Utazás a koponyám körül vagy az Ötödik pecsét mára kultikus filmekként jelennek meg, épp úgy, mint a könnyedebb műfajok jegyében a Tanulmány a nőkről a Sok hűség semmiért vagy az Aranysárkány.

Múzeumpedagógiai foglalkozásokra bejelentkezés:
muvhaz.latinovits@gmail.com